vineri, 27 ianuarie 2012

Grasimi sanatoase pentru copii: dezvoltarea creierului

Grasimile reprezinta 60% din structura creierului si a nervilor care se intind pe toate sistemele corpului.
Grasimea trebuie sa reprezinte o importanta sursa in alimentatie, pentru functionarea cat mai buna a creierului si a modului in care acesta comunica cu celelalte componente din sistem, bineinteles grasimi sanatoase.

Tinand cont ca majoritatea oamenilor mananca foarte multe grasimi, poate va intrebati de ce nu suntem mai multi dintre noi genii? Problema e ca grasimile din alimentatie nu sunt cele compatibile cu dezvoltarea (in cazul copiilor) si functionarea la capacitati mai ridicate, ci sunt grasimi oarecum nocive, sau cel putin fara vreo utilitate.

Creierul este organul principal din corp, care trimite mesaje in tot corpul sub forma de mesageri chimici, spunand fiecarui organ cum sa functioneze. Un grup important de astfel de mesageri chimici este cel al prostaglandinelor, acestea fiind cele care initiaza procedura de reparare a sistemului, a organismului. Corpul are nevoie de doua tipuri de grasimi pentru a produce celule ale creierului sanatoase (cele care trimit mesajul chimic) si prostaglandine (mesageri).

Acestea sunt grasimi Omega 6 (ulei de floarea soarelui, porum, susan) si grasimi Omega 3 (seminte de dovleac, nuci, peste gen somon sau ton). Alimentele din care se extrag uleiuri sunt in general alimente cu continut ridicat de acizi grasi esentiali, buni pt creier: acid linoleic(Omega 6) si alfa linoleic(Omega 3).

Cand aceste grasimi lipsesc, celulele care au nevoie de ele vor incerca sa le inlocuiasca prin utilizarea altor grasimi, cele disponibile, dar care ar putea fi daunatoare.

Neurotransmitatorii sunt mesageri chimici ce poarta informatia de la o celula a creierului la alta. Fiecare celula contine o serie de incuietori in membrana sa. Mesagerii chimici precum neurotransmitatorii sau prostaglandinele sunt ca niste chei care se potrivesc perfect in incuietorile din membrana celulelor. Daca membrana acestora, care e constituita din grasimile esentiale mentionate anterior, nu mai este sanatoasa din cauza alimentatiei cu grasimi nepotrivite, cheia nu se va potrivi in incuietoare si functiile creierului vor avea de suferit.

Dietele actuale au un continut prea mare de acizi grasi Omega 6 si prea putin Omega 3.

Primii doi ani de viata sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea creirului si a modului in care acesta este sensibil la nutrientii de care are nevoie.
Este important ca in alimentatia copilului sa nu lipseasca grasimile, cele bune, bineinteles!
Fiecare mamifer este contruit pentru a furniza in laptele matern tipul si cantitatea potrivita pentru puiul ei.
De ex. in laptele de vaca exista un continut mare de grasimi saturate si un foarte mic continut de graismi ce ajuta la dezvoltarea creierului, cum ar fi DHA (un acid gras tip omega 3 care este o componenta structurala a creierului si a retinei). Acest tip de lapte il ajuta pe vitel sa creasca rapid, insa nu-i ofera prea mult creierului sau, fiindca nu are nevoie. Chiar si la vacile adult creirul este mic in comparatie cu restul corpului.

Insa, la puiul de om lucrurile stau total diferit, creirul creste mult mai repede decat restul corpului. Laptele de mama este bogat in grasimi ce ajuta la dezvoltarea creirului cum ar fi grasimile omega 3 si sarac in grasimi saturate ce sunt necesare cresterii corporale.

Grasimi care "prostesc"


Exista grasimi care pur si simplu nu ajuta la dezvoltarea creierului, insa exista un tip de grasimi care ii saboteaza dezvoltarea si functionarea, grasimi care consumate in special in exces, se poate concluziona ca prostesc: grasimile fabricate de om prin procesul hidrogenarii. Pe etichete le veti descoperi ca: grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate.

O dieta corespunzatoare dezvoltarii si functionarii bune a creierului trebuie sa contina un echilibru de acizi grasi omega 3 si omega 6, excesul chiar si a acestor grasimi bune nefiind prielnic, trebuie sa ne incadram in maximul zilnic de grasimi necesare.

Spre exemplu un copil mic are nevoie de aprox 30% din totalul de calorii consumate zilnic sa provina din grasimi, din grasimi bune, bineinteles!