vineri, 13 ianuarie 2012

Principiile dietei macrobiotice

 Principiul yin-yang stă la baza macrobioticii. Învăţăturile despre viaţă ale lui Lao Tze, Confucius, Buddha, Moise, Isus, Mohammed şi a altor mari învăţători şi filozofi de-a lungul istoriei au la bază principiul universal al celor două forţe opuse, dar complementare. Înţelegerea acestui principiu simplu şi aplicarea lui în viaţă este cea mai bună cale pentru o sănătate perfectă şi o viaţă lungă.



Prin hrana zilnică noi ne creăm capacitatea de a ne adapta la clima şi condiţiile locale. De aceea echilibrul în alimentaţie este important. Toţi ne urmăm instinctul natural, încercând să menţinem echilibrul. Când este frig, noi dăm drumul la încâlzire; când este cald, noi căutăm un mijloc de a ne răcori. Vara mâncăm mai uşor, hrană gătită mai puţin, iar iarna mâncăm hrană gătită complex. Macrobiotica ne ajută să devenim mai conştienţi de nevoile noastre, să găsim alimentele şi stilurile de gătit care ne pot fi de folos astfel incât să ne adaptăm mai uşor la mediul înconjurător.
Carnea roşie, carnea de pasăre, brânza si ouăle sunt alimente mai yang decât plantele. Ele sunt rezultatul concentrării plantelor cu care s-a hrănit animalul.
Când mâncăm alimente care nu sunt în armonie cu nevoile organismului nostru, cum ar fi carnea, ouăle şi brânza tare, sărată, noi creăm o nevoie egală şi de semn opus de zahăr, condimente puternice, cafea, alcool, îngheţată şi fructe tropicale, într-o încercare de a echilibra starea noastra fizică şi mentală. Acest balans de la o extremă la alta poate distruge fundaţia sănătăţii şi poate conduce la boli. Toate dezechilibrele fizice şi mentale pot fi explicate ca fiind cauzate de un exces de yin sau un exces de yang sau o combinaţie de extreme yin şi yang, fie că e vorba de alimente, atitudini sau stil de viaţă.

În macrobioticăne apropiem de mâncare pe două niveluriÎn primul nivelmai fundamentalvom aplica principiul yin şi yang pentru a echilibra dieta noastra de zi cu zi ca un întregYin si Yang ne ajută să înţelegem produsele alimentare în termeni de energieEchilibrarea intre expansiune şi contractare a energiilor în dieta noastră este o reala baza de sănătate şi vindecareÎn al doilea nivelsau simptomaticvom folosi produse alimentare pentru a trata sau vindeca o stare sau un anumit simptom de boala.

O cheie pentru sănătate şi vindecare constă în capacitatea noastră de a înţelege produsele alimentare în termeni de yin şi yang şi energieşi de a aplica această înţelegere in structura şi funcţia corpului umanÎn acest scopavem nevoie sa vizualizam corpul în termeni de yin şi yang
Regiunile interioare ale corpului, inclusiv oasleesângeleşi a organele internesunt mai mult yang,  sunt mai contractateîn timp ce regiunile perifericeinclusiv a pielii şi a păruluisunt mai mult yin sau mai extinsePartea din faţă a corpului este, în general, mai moale si mai extinsa (yin), în timp ce partea din spate este grea şi compacta (yang).Partea superioară a corpului este yin, în general, mai multîn timp ce partea inferioara a corpului are  o mai puternică energie yang.

Pe ansamblupartea dreapta a corpului este puternic încarcata cu energie Yin în susîn timp ce partea stanga este puternic incarcata de energie yang in josMişcarea de energie sus şi în jos în organism se reflectă în structura  intestinului grosprecum şi în funcţia creierului. Intestinului gros se mişcă în sus pe partea dreapta a corpuluisi in jos, pe stânga. Emisfera dreapta a creierului genereaza mai mult yin, imagini estetice sau artisticeîn timp ce stânga este sursa de yang mai multabilităţi analitice şi raţionaleFolosind aceste clasificări de bazăputem începe să facem corelaţii specifice între energetica produselor alimentare şi energia organismului uman.
  Vă prezentăm în continuare lista polarităţii unor alimente uzuale (există trei grade de polaritate – moderat, accentuat şi extrem): 
 
Yin (-)
Yang (+)
Cereale
Moderat yin: porumb
Extrem de yin: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă
Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz, secară
Accentuat yang: hrişcă, mei
Extrem de yang: germeni de cereale, orez sălbatic
Legume
Moderat yin: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde
Accentuat yin: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar, usturoi
Extrem de yin: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame
Moderat yang: varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, napi, gulii, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles
Accentuat yang: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă
Extrem de yang: varză roşie
Fructe
Moderat yin: căpşune, caise, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi
Accentuat yin: cireşe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos
Extrem yin: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide
Moderat yang: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane
Accentuat yang: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune
Extrem yang: mere pădureţe, migdale, fistic
Lactate
Moderat yin: lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, caşcaval Camembert
Accentuat yin: brânză de vaci, lapte de bivoliţă, caş dulce, urdă dulce, caşcaval tare
Extrem yin: smântână, unt, brânză topită, caşcaval moale
Moderat yang: lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, şvaiţer Gruyere
Accentuat yang: brânză de capră, unt clarificat (ghee)
Carne, peşte
Moderat yin:
Accentuat yin:
Extrem yin:
Moderat yang: creveţi, heringi, somon, sardine
Accentuat yang: icre, caviar
Extrem yang: fazan
Condi-mente
Moderat yin: fenicul, măghiran
Accentuat yin: oţet din lemn, roiniţă, vanilie
Extrem yin: seminţe de mac
Moderat yang: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă
Accentuat yang: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf
Extrem yang: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată
Băuturi
Moderat yin: apă, sifon, ceai de măceşe, ceai de cătină
Accentuat yin:
Extrem yin: 
cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool
Moderat yang: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin
Accentuat yang: ceai de busuioc, suc de mere
Extrem yang: ginseng
Alte produse
Moderat yin: drojdie, miere
Accentuat yin: zahăr brun, oţet de mere, borş, ulei de nucă de cocos
Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide
Moderat yang: halva de susan, halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale
Accentuat yang: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui
Extrem yang: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece
Observaţie: Lista de mai sus corespunde datelor din alimentaţia macrobiotică, regim conceput de japonezul George Ohsawa.

Fructele trebuie sa fie consumate înaintea meselor sau mult după mese. Regulile de aur ale dieteticii chineze ne invaţă: să mâncam moderat oprindu-ne înainte de a fi sătui, să mestecam bine pentru a favoriza digestia, să nu mâncăm dacă nu ne este cu adevărat foame, să mâncăm doar dacă suntem destinşi şi niciodată în stare de supărare, să mâncăm de plăcere, să masăm abdomenul în sensul fusului orar de 20 de ori până la 40 de ori şi în sens antiorar de 20 de ori, să consumăm mesele la ore regulate, să facem mişcare după mese având în vedere că un proverb chinezesc spune că “cel care face o sută de paşi după ce a mâncat, va trăi până la nouăzeci de ani”.