Prin hrana zilnică noi ne creăm capacitatea de a ne adapta la clima şi condiţiile locale. De aceea echilibrul în alimentaţie este important. Toţi ne urmăm instinctul natural, încercând să menţinem echilibrul. Când este frig, noi dăm drumul la încâlzire; când este cald, noi căutăm un mijloc de a ne răcori. Vara mâncăm mai uşor, hrană gătită mai puţin, iar iarna mâncăm hrană gătită complex. Macrobiotica ne ajută să devenim mai conştienţi de nevoile noastre, să găsim alimentele şi stilurile de gătit care ne pot fi de folos astfel incât să ne adaptăm mai uşor la mediul înconjurător.
Carnea roşie, carnea de pasăre, brânza si ouăle sunt alimente mai yang decât plantele. Ele sunt rezultatul concentrării plantelor cu care s-a hrănit animalul.
Când mâncăm alimente care nu sunt în armonie cu nevoile organismului nostru, cum ar fi carnea, ouăle şi brânza tare, sărată, noi creăm o nevoie egală şi de semn opus de zahăr, condimente puternice, cafea, alcool, îngheţată şi fructe tropicale, într-o încercare de a echilibra starea noastra fizică şi mentală. Acest balans de la o extremă la alta poate distruge fundaţia sănătăţii şi poate conduce la boli. Toate dezechilibrele fizice şi mentale pot fi explicate ca fiind cauzate de un exces de yin sau un exces de yang sau o combinaţie de extreme yin şi yang, fie că e vorba de alimente, atitudini sau stil de viaţă.
În macrobiotică, ne apropiem de mâncare pe două niveluri. În primul nivel, mai fundamental, vom aplica principiul yin şi yang pentru a echilibra dieta noastra de zi cu zi ca un întreg. Yin si Yang ne ajută să înţelegem produsele alimentare în termeni de energie. Echilibrarea intre expansiune şi contractare a energiilor în dieta noastră este o reala baza de sănătate şi vindecare. În al doilea nivel, sau simptomatic, vom folosi produse alimentare pentru a trata sau vindeca o stare sau un anumit simptom de boala.
O cheie pentru sănătate şi vindecare constă în capacitatea noastră de a înţelege produsele alimentare în termeni de yin şi yang şi energie, şi de a aplica această înţelegere in structura şi funcţia corpului uman. În acest scop, avem nevoie sa vizualizam corpul în termeni de yin şi yang. Regiunile interioare ale corpului, inclusiv oaslee, sângele, şi a organele interne, sunt mai mult yang, sunt mai contractate, în timp ce regiunile periferice, inclusiv a pielii şi a părului, sunt mai mult yin sau mai extinse. Partea din faţă a corpului este, în general, mai moale si mai extinsa (yin), în timp ce partea din spate este grea şi compacta (yang).Partea superioară a corpului este yin, în general, mai mult, în timp ce partea inferioara a corpului are o mai puternică energie yang.
Pe ansamblu, partea dreapta a corpului este puternic încarcata cu energie Yin în sus, în timp ce partea stanga este puternic incarcata de energie yang in jos. Mişcarea de energie sus şi în jos în organism se reflectă în structura intestinului gros, precum şi în funcţia creierului. Intestinului gros se mişcă în sus pe partea dreapta a corpului, si in jos, pe stânga. Emisfera dreapta a creierului genereaza mai mult yin, imagini estetice sau artistice, în timp ce stânga este sursa de yang mai mult, abilităţi analitice şi raţionale. Folosind aceste clasificări de bază, putem începe să facem corelaţii specifice între energetica produselor alimentare şi energia organismului uman. Vă prezentăm în continuare lista polarităţii unor alimente uzuale (există trei grade de polaritate – moderat, accentuat şi extrem):
O cheie pentru sănătate şi vindecare constă în capacitatea noastră de a înţelege produsele alimentare în termeni de yin şi yang şi energie, şi de a aplica această înţelegere in structura şi funcţia corpului uman. În acest scop, avem nevoie sa vizualizam corpul în termeni de yin şi yang. Regiunile interioare ale corpului, inclusiv oaslee, sângele, şi a organele interne, sunt mai mult yang, sunt mai contractate, în timp ce regiunile periferice, inclusiv a pielii şi a părului, sunt mai mult yin sau mai extinse. Partea din faţă a corpului este, în general, mai moale si mai extinsa (yin), în timp ce partea din spate este grea şi compacta (yang).Partea superioară a corpului este yin, în general, mai mult, în timp ce partea inferioara a corpului are o mai puternică energie yang.
Pe ansamblu, partea dreapta a corpului este puternic încarcata cu energie Yin în sus, în timp ce partea stanga este puternic incarcata de energie yang in jos. Mişcarea de energie sus şi în jos în organism se reflectă în structura intestinului gros, precum şi în funcţia creierului. Intestinului gros se mişcă în sus pe partea dreapta a corpului, si in jos, pe stânga. Emisfera dreapta a creierului genereaza mai mult yin, imagini estetice sau artistice, în timp ce stânga este sursa de yang mai mult, abilităţi analitice şi raţionale. Folosind aceste clasificări de bază, putem începe să facem corelaţii specifice între energetica produselor alimentare şi energia organismului uman. Vă prezentăm în continuare lista polarităţii unor alimente uzuale (există trei grade de polaritate – moderat, accentuat şi extrem):
Yin (-) | Yang (+) | |
Cereale | Moderat yin: porumb Extrem de yin: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă | Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz, secară Accentuat yang: hrişcă, mei Extrem de yang: germeni de cereale, orez sălbatic |
Legume | Moderat yin: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde Accentuat yin: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar, usturoi Extrem de yin: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame | Moderat yang: varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, napi, gulii, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles Accentuat yang: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă Extrem de yang: varză roşie |
Fructe | Moderat yin: căpşune, caise, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi Accentuat yin: cireşe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos Extrem yin: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide | Moderat yang: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane Accentuat yang: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune Extrem yang: mere pădureţe, migdale, fistic |
Lactate | Moderat yin: lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, caşcaval Camembert Accentuat yin: brânză de vaci, lapte de bivoliţă, caş dulce, urdă dulce, caşcaval tare Extrem yin: smântână, unt, brânză topită, caşcaval moale | Moderat yang: lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, şvaiţer Gruyere Accentuat yang: brânză de capră, unt clarificat (ghee) |
Carne, peşte | Moderat yin: Accentuat yin: Extrem yin: | Moderat yang: creveţi, heringi, somon, sardine Accentuat yang: icre, caviar Extrem yang: fazan |
Condi-mente | Moderat yin: fenicul, măghiran Accentuat yin: oţet din lemn, roiniţă, vanilie Extrem yin: seminţe de mac | Moderat yang: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă Accentuat yang: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf Extrem yang: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată |
Băuturi | Moderat yin: apă, sifon, ceai de măceşe, ceai de cătină Accentuat yin: Extrem yin: cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool | Moderat yang: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin Accentuat yang: ceai de busuioc, suc de mere Extrem yang: ginseng |
Alte produse | Moderat yin: drojdie, miere Accentuat yin: zahăr brun, oţet de mere, borş, ulei de nucă de cocos Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide | Moderat yang: halva de susan, halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale Accentuat yang: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui Extrem yang: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece |
Observaţie: Lista de mai sus corespunde datelor din alimentaţia macrobiotică, regim conceput de japonezul George Ohsawa.
Fructele trebuie sa fie consumate înaintea meselor sau mult după mese. Regulile de aur ale dieteticii chineze ne invaţă: să mâncam moderat oprindu-ne înainte de a fi sătui, să mestecam bine pentru a favoriza digestia, să nu mâncăm dacă nu ne este cu adevărat foame, să mâncăm doar dacă suntem destinşi şi niciodată în stare de supărare, să mâncăm de plăcere, să masăm abdomenul în sensul fusului orar de 20 de ori până la 40 de ori şi în sens antiorar de 20 de ori, să consumăm mesele la ore regulate, să facem mişcare după mese având în vedere că un proverb chinezesc spune că “cel care face o sută de paşi după ce a mâncat, va trăi până la nouăzeci de ani”.